Mannelijke veertigplusser heeft last van anale pijnklachten

17/06/2016

Man, 46 jaar oud, zittend beroep, heeft last van anale pijnklachten, met name tijdens de defecatie. De pijnklachten blijven daarna nog lange tijd aanwezig. Hij heeft last van moeizame lediging tijdens defecatie, moet vaak persen. Meerdere keren per dag. Hij heeft het gevoel dat er iets voor zit en heeft gevoel van onvolledige lediging.

Daarnaast heeft de patiënt soms last van pijn bij ejaculatie, tevens vroegtijdige ejaculatie en soms van dysfunctional voiding.

Meerdere keren zijn er rubberbandligaties aangebracht voor hemorroïden. Nu heeft de patiënt last van fissure ani. Hiervoor heeft hij diltiazem crème.

Na inwendig onderzoek is er een meting gedaan met de MAPLe. Zie onderstaande foto.

Afbeelding 1: Diagnose met de MAPLe

Afbeelding casus Jenneke

Dit betreft een rustmeting. Hier is overmatige spierspanning in met name sfinctercomplex te zien en waarschijnlijk ook in het autonome deel van de externe sfincter (Pennincks 2013, Broens 2013).

De behandeling

De patiënt is bewust gemaakt van de bekkenbodem door middel van ademhalingsoefeningen en oefentherapie met een accent op relaxatie. Dit met ondersteunende biofeedback met de MAPLe.

Ook is er elektrostimulatie gebruikt met de MAPLe voor verdere bewustwording en het verbeteren van de coördinatie van de verschillende spiergroepen. Daarnaast is ES gebruikt om betere relaxatie te bewerkstelligen. 

Daarna is de patiënt de juiste perstechniek aangeleerd. Dit is functioneel geoefend en gecontroleerd met de MAPLe in zittende houding.

De behandeling is afgesloten met een ballonexpulsie-training.

Het resultaat

De patiënt heeft geen pijn meer bij defecatie en de fissure ani genezen beter. Betere lediging nu in een keer per dag. Hij hoeft niet meer te persen. Minder last meer van vroegtijdige ejaculatie, geen pijn meer bij ejaculatie en geen dysfunctional voiding meer.

Onderstaande rustmeting met de MAPLe laat zien dat de bekkenbodemfunctie is hersteld. De spieractiviteit is gedaald van 14,0 µV naar 3,6 µV.

Afbeelding 2: Rustmeting met de MAPLe

Afbeelding casus Jenneke 2

Daarnaast is met de MAPLe goed te zien dat de patiënt nu de juiste perstechniek gebruikt. De cirkel is namelijk mooi licht met een gemiddelde activiteit van 1,9 µV tijdens persen. Zie onderstaande foto:

Afbeelding 3: Het resultaat

 Afbeelding casus Jenneke 3

Dankzij de MAPLe is er goed inzicht gekomen in het bekkenbodemgedrag van de patiënt op diverse niveaus. Bij extreme, niet te beïnvloeden hoge spanning (autonome deel sfincter) kan gericht botox aangewend worden op een specifiek niveau, te bepalen met behulp van de MAPLe.

Contactformulier Stuur een e-mail

Algemene leveringsvoorwaarden Novuqare Pelvic Health B.V.

Novuqare Hospital Equipment B.V.  algemene Voorwaarden

Novuqare Hospital Equipment B.V. General conditions Sales and Supply

Privacy policy

Werken bij Novuqare


Inloggen