Vrouwelijke dertigplusser heeft urineverlies tijdens het hardlopen

15/01/2016

MAPLe Casus januari 2016: Incontinentie bij hardlopen 

Beginsituatie 
De patiënt is vrouw, 37 jaar oud, heeft drie kinderen en heeft last van urineverlies tijdens het hardlopen. Dit beïnvloedt haar kwaliteit van leven, want ze is sportief en hardlopen is voor haar een belangrijke uitlaatklep.

Na het intakegesprek en digitale palpatie heeft de bekkenfysiotherapeut een Rust-, MVC- en Endurance-meting gedaan met de MAPLe:

Casus nieuwsbrief januari 2016 NL

De MAPLe-metingen laten een verhoogde rustspanning zien, met name diep linksboven. Ook de MVC en de Endurance tonen een contractie-activiteit van met name diep links. Dit beeld komt overeen met de digitale palpatie en past bij de klachten van de patiënt. Er is een disbalans in de bekkenbodem wat tot urineverlies kan leiden.

De behandeling
Doel van de behandeling was het verbeteren van de activiteit van de gehele bekkenbodem, gericht op krachttoename en het verbeteren van de relaxatie. 

De bekkenfysiotherapeut heeft uitleg gegeven over de bekkenregio en de functie van de bekkenbodem ten aanzien van beweging en de orgaanfunctie. Vervolgens heeft ze met de MAPLe gericht elektrostimulatie gegeven met de volgende settings:

Plaats: vaginaal ring 1-6
Faseduur: 350 μ sec
Pulsfrequentie: 40 Hz
Duur: 5 à 6 minuten

Plaats: vaginaal ring 4-6
Faseduur: 350 μ sec
Pulsfrequentie: 40 Hz
Duur: 5 à 6 minuten

Het resultaat
Na vier sessies heeft de bekkenfysiotherapeut de volgende MAPLe-metingen gedaan:

Casus nieuwsbrief januari 2016 NL 2

De metingen laten zien dat de totale bekkenbodemfunctie significant is verbeterd. De MAPLe-grid is nu Rust mooi licht grijs, wat betekent dat de totale bekkenbodem goed kan ontspannen. Daarnaast laten de MVC en de Endurance een veel zwarter beeld zien, wat betekent dat de bekkenbodem veel meer kracht heeft. Dit klopte ook met de terugkoppeling van de patiënt.

Na vier sessies had ze geen klachten meer en nu kan ze weer zorgeloos en ontspannen gaan hardlopen.

Contactformulier Stuur een e-mail

Algemene leveringsvoorwaarden Novuqare Pelvic Health B.V.

Novuqare Hospital Equipment B.V.  algemene Voorwaarden

Privacy policy

Werken bij Novuqare


Inloggen