Casus december: overactieve blaas bij mannen

09/12/2016

Man, 39 jaar, verwezen door de uroloog in verband met klachten van frequency en urgency. Ook heeft de patiënt last van pijn in de buik, scrotalgie en pijn bij ejaculatie. Meneer is sportief en maakt regelmatig lange tochten op de racefiets (180 km per dag). Ook is hij voetbaltrainer. Verder heeft hij een zittend beroep en reist veel per auto. Zijn klachten hebben zeker impact op zijn leven. Zo heeft hij bijvoorbeeld moeite met vergaderingen op zijn werk, doordat hij veel naar de toilet moet.

Diagnose met de MAPLe
De diagnostische rustmeting met de MAPLe (zie afbeelding 1) liet een verhoogde gemiddelde rustwaarde zien. Daarnaast is duidelijk te zien dat de externe anale sfincter overactief was. Tevens is de deviatie van het EMG groot (onrustig EMG in de grafiek en flikkeringen in de cirkel). De patiënt had een zeer krachtige MVC.

Afbeelding 1: Diagnostische rustmeting met de MAPLe (1/2)

Casus decemer afbeelding 1

 Afbeelding 2: Diagnostische rustmeting met de MAPLe (2/2)

Casus december afbeelding 2

Behandeling met de MAPLe
De behandeling bestond uit twee delen. De eerste sessie werd gebruikt om de patiënt te laten voelen hoe de externe anale sfincter te relaxeren. Dit werd gedaan door op ring 4-6 met een frequentie van 80 Hertz en faseduur van 250 µsec voor 5 minuten lang te stimuleren.

Direct na de stimulatie was de rustwaarde verminderd rond de externe anale sfincter.

Om de aandrang te onderdrukken is in de volgende vier sessies tevens elektro­stimulatie toegepast. Voor dit type stimulatie werd er gekozen voor een frequentie van 8 Hertz en een faseduur van 1000 µsec. De linker- en bovenzijde van de probe werd als locatie geselecteerd en zo gedraaid dat de stimulatie precies over de urethra ging. Er werd continu stroom toegepast van ongeveer 20 minuten per sessie. 

Het resultaat
De rustwaarde was aanzienlijk verminderd naar 3,8 µV (zie afbeelding 3) en de deviatie was veel minder (het EMG is veel rustiger). De patiënt heeft bijna geen klachten meer. Frequentie en urgency zijn sterk verminderd. Hij kan nu de vergaderingen probleemloos uitzitten. Ejaculatie is niet meer pijnlijk en meneer heeft geen scrotalgie meer. De mictie en defecatie zijn ook verbeterd. De patiënt weet nu hoe de bekkenbodem voelt bij relaxatie en kan dat toepassen gedurende de dag.

Conclusie
De MAPLe is niet alleen effectief bij klachten van overactieve blaas bij vrouwen maar dus ook bij mannen.

Afbeelding 3: Het resultaat

Casus december afbeelding 4

Contactformulier Stuur een e-mail

Algemene leveringsvoorwaarden Novuqare Pelvic Health B.V.

Novuqare Hospital Equipment B.V.  algemene Voorwaarden

Novuqare Hospital Equipment B.V. General conditions Sales and Supply

Privacy policy

Werken bij Novuqare


Inloggen