Man 45 jaar met anale pijnklachten

24/04/2020

Man 45 jaar met anale pijnklachten, status na perianaal abces en anale fissuur.

 Een man van 45 jaar heeft al jaren een obstructief defecatie patroon. Vorig jaar is er een perianaal abces geconstateerd. Patiënt is hiervan goed hersteld. Gelijktijdig heeft hij een anale fissuur ontwikkeld wat nu ook aan het herstellen is. Defecatie geeft af en toe nog wat pijnklachten tijdens het ontlasten. Hij heeft wisselend anale pijnklachten en liesklachten. Hij omschrijft het als “een zeurende wat uitstralende pijn” waar hij zich zorgen om maakt. Hij is door de uroloog onderzocht en er waren geen afwijkingen. Een echo van de lies liet ook geen afwijkingen zien. Het deficatiepatroon is 3-4 maal daags, BSS 4-6, hij voelt geen goede aandrang, perst bij defecatie en heeft anale jeuk. Mictie vertoont geen bijzonderheden, hij plast normale volumes en heeft geen seksuele klachten. Patiënt heeft wisselend klachten van een angststoornis.

De eerste zittingen bestaan uit veel uitleg (hij heeft veel vragen), mobilisatie- en rek- ademhalings- relaxatie oefeningen en uitleg biofeedback.

Patiënt ziet op tegen een inwendig onderzoek en het gebruik van een probe, hij is bang voor irritatie van de anus, maar besluit toch een meting te doen.

Anaal inwendig onderzoek: De tonus van de externe anale sphincter (EAS) voelt laag en van de puborectalis hoog. Bij contractie lijkt de kracht redelijk, echter kan hij de aanspanning maar 3-4 sec vasthouden. Er is een redelijk liftbeweging van de puborectalis voelbaar. De relaxatie is vertraagd en onvolledig. Na snelle (maximale) aanspanningen lijkt de relaxatie nog trager. Bij de vraag om een persbeweging is er een contractie voelbaar (paradoxale pers, de anorectale hoek wordt groter dus verstrijkt niet). Na instructie en eerst aanspannen dan ontspannen dan persen gaat het beter. 

Anale EMG meting: Screenshot overzicht rust, MVC en endurance

April1

De rustwaarde is met name oppervlakkig (buitenste 2-3 ringen) lager dan de rustwaarden van de referentie groep.

De gemiddeldes en piekwaarden van de MVC en de Endurance zijn, gezien zijn leeftijd, niet erg hoog. Opvallend is dat de piekwaarden van de MVC  lager zijn dan die van de Endurance. Bij de MVC zijn de EMG-waarden van de oppervlakkige lagen onder ander ter hoogte van de EAS laag.

Screenshot MVC

april2

In de lijngrafiek is te zien dat de rustwaarden tussen de contracties hoger zijn dan de gemiddelde rustwaarde in de rustmeting. De patiënt heeft er moeite mee de contracties binnen de 3 seconden uit te voeren. Bij de eerste twee contracties is en ook een vertraagde relaxatie zichtbaar. Het lijkt erop dat de aanspanning ook niet maximaal is. De patiënt geeft na de meting aan dat hij moeite had met de snelheid, alsof hij voor elke contractie moet nadenken. Door deze coördinatie stoornis zijn de waarden van de MVC in de diagnostische meting mogelijk laag.

In het Grid is te zien dat er ter hoogte van de EAS minder activiteit is dan in de diepere lagen ter hoogte van de puborectalis. Let wel: het screenshot is genomen op het moment dat de patiënt ging ontspannen.

Daarna is de patiënt gevraagd te persen (geen screenshot beschikbaar). Hierbij verhoogd het EMG (paradoxaal persen). We spreken af de volgende behandeling in zit te meten.

Conclusie

De EMG meting laat zien dat hij in staat is in rust goed te ontspannen. Het is voor hem een geruststelling dat wanneer hij probeert te ontspannen (ontspannen ligt) de activiteit van de bekkenbodem ook laag is. De klachten hebben meer te maken met een coördinatie stoornis. Het advies is bij het oefenen de pauze tussen de contracties te verlengen, zowel bij snelle als bij duur contracties.

De volgende behandeling wil hij niet meer meten. Hij vindt de probe niks. Hij is wel heel tevreden dat hij het wel gedaan heeft, het oefenen is er makkelijker door geworden en het persen lukt beter. Hij wacht langer op een gevoel van aandrang en perst veel minder hard. Ook 1 EMG-meting kan zinvol zijn.

 

Contactformulier Stuur een e-mail

Algemene leveringsvoorwaarden Novuqare Pelvic Health B.V.

Privacy policy


Inloggen