Man 52 jaar met recidiverende urineweg infecties

28/05/2020

Intake

Man met recidiverende urine weg infecties sinds enkele jaren. Uroloog vindt geen afwijkingen, oftewel een e causa ignota (e.c.i.). Twee jaar geleden heeft hij ook Bekkenfysiotherapie gehad met biofeedback. Dit heeft het echter niet geholpen. Hij wil graag voor de zekerheid nog een keer Bekkenfysiotherapie proberen en met de MAPLe gemeten worden.

Mictielijst : diurese 1950/2250 ml per 24 uur, volumen 100-350ml, frequentie 6-10 keer per 24 uur.

Anaal inwendig onderzoek

Tonus van zowel de externe anale sfincter (EAS) als de Puborectalis voelt normaal. Contractie voelt krachtig voor zowel maximale snelle contracties als duurcontracties. Daarnaast is er een volledige liftbeweging voelbaar. De relaxatie voelt volledig maar wel wat vertraagd (2-3 sec). 

Diagnostiek EMG-meting anaal

mei 1

De diagnostische EMG meting lijkt niet abnormaal.

Absolute waardes: De rustwaarde is laag, links oppervlakkig wat hoger dan in de rest van het Grid. Zowel bij de MVC als bij de Endurance kleurt het hele Grid donker, dus overal een waarde hoger dan 16 µV.

mei 2

Vergelijking met referentiewaarden: bij het grid vergeleken met referentie waarden is de rustwaarde lager dan gemeten in de referentie groep. Bij de MVC is de waarde diep dorsaal wat hoger in vergelijk met de referentie waarde en de rest lager. Bij de Endurance zijn de meeste waarden(diepe lagen, ventraal) hoger dan de referentie.

Conclusie: Gezien zijn leeftijd, past dit wel bij normaal functionerende bekkenbodemmusculatuur.

Let op: Wanneer je bij mannen wilt vergelijken met de referentie waarden houd dan rekening met de leeftijd van de referentie groep: gemiddelde van 41 jaar met een range van 19-70.

mei 3

In een screenshot genomen tijdens rust laat de grafiek laat wat wisselede deviaties zien.

mei 4   mei 5

In de screenshot genomen tijdens de MVC is te zien dat ze worden uitgevoerd binnen de 3 seconden. De relaxatie tussen de contracties zijn in het begin wat hoog met wat grotere deviaties maar in verhouding met de (max) waarden en de rustwaarde meting niet te hoog. Daarnaast wordt de rust niet hoger maar lijkt juist af te nemen na een paar contracties.De screenshot van de Endurance laat zien dat relaxatie bij de Endurance start vlot is (verticaal naar beneden, het eerste deel) maar daarna iets vertraagd. Tevens is er een nacontractie te zien. De patient geeft aan dat hij deze ook voelt.

 

Conclusie: De patiënt heeft een goede bekkenbodemspierfunctie. Goede EMG activiteit bij zowel MVC als bij Endurance en de coördinatie lijkt goed. De relaxatie tussen de MVC is licht verhoogd en bij de Endurance is deze wat vertraagd (niet “snel” naar volledige relaxatie).

Biofeedback therapie

Na de diagnostische meting wordt in dezelfde behandeling de relaxatie geoefend.

Snelle volledige relaxatie wordt geoefend met series van “snelle contracties” vlot achter elkaar met de instructie: “snel volledig te ontspannen en gelijk weer aan te spannen” voor 5-6 maal. Na enkele series lukt dit goed (zie ook screenshot hieronder). Ook wordt relaxatie na Endurance geoefend met de instructie snel en volledig te ontspannen. Ook dit lukt bij de volgende Endurance contracties.

mei 6

Conclusie:

Er zijn niet veel afwijkingen in de EMG-meting. Alleen de maximale/volledige relaxatie, wat hier mogelijk ook te maken heeft met coördinatie.

Het lijkt erop dat de recidiverende urineweginfecties niet te maken hebben met een bekkenbodemspierdysfunctie. De patiënt is wel geadviseerd meer te drinken en niet te plassen met volumen onder de 250ml.

Uitleg MAPLe Grid

grid

Contactformulier Stuur een e-mail

Algemene leveringsvoorwaarden Novuqare Pelvic Health B.V.

Novuqare Hospital Equipment B.V.  algemene Voorwaarden

Novuqare Hospital Equipment B.V. General conditions Sales and Supply

Privacy policy

Werken bij Novuqare


Inloggen