Vervolg: Casus januari 2020: Vrouw 31 jaar GI PI subtotaal ruptuur 3 maand post partum

18/02/2020

Dit is een vervolg op de casus van vorige maand waarin de diagnostiek werd gepresenteerd.  

Korte samenvatting diagnostiek

Patiënte heeft klachten van een druk gevoel vaginaal en op het schaambeen, fecale/anale (urgency) incontinentie.

Diagnostiek: onderactieve Externe Anale Sfincter (EAS), verminderde awareness, moeite met snellere aanspanningen van de bekkenbodemmusculatuur en kan ze een duuraanspanning van 15 sec niet goed vasthouden. Daarnaast voelt ze te laat aandrang. De gedetailleerde diagnostiek kunt u hier lezen.  

Therapie

Het doel van de therapie is het verbeteren van de spieractiviteit van de EAS (verhogen), het vergroten van de grip op aandrang, het verbeteren awareness van met name de snelle contracties om fecaal verlies te verminderen. Om dit te bereiken wordt zowel elektrostimulatie als Biofeedback ingezet tijdens de behandelingen.

Biofeedback

Oefening om de activiteit van EAS te verbeteren. Aan de hand van de grafiek en het Grid is aan de patiënt uitgelegd dat er verminderde activiteit  van de EAS, is te zien in de buitenste ring. Daarna is de verbale instructie “Eerst de anus ‘oppervlakkig’ meer samen knijpen en de bekkenbodem niet gelijk naar binnen te trekken” aan de patiënt gegeven. Vervolgens is er samen met de patiënt in de grafiek en het Grid gekeken of dit heeft geleidt tot een toename van de activiteit in de EAS. Dit was niet het geval. Vandaar dat er over is gegaan op Elektrostimulatie.

Elektrostimulatie

Om de EAS te activeren is gebruik gemaakt van ES op ring 5-6, frequentie: 50 Hz, faseduur: 250µs, fade in/out 2 sec, houdtijd 4 sec, pauzetijd: 10 sec, aantal cycles: 1e behandeling 15, 2e behandeling 30, 3e behandeling 45 waarbij patiënt rustig mee aanspant. Met daarbij de verbale instructie om niet te hard aan te spannen, niet de bekkenbodem in te trekken maar de EAS samen te knijpen.

De volgorde tijdens de behandelingen is eerst Biofeedback, daarna ES en dan weer Biofeedback om resultaten te zien. Dit is voor 3 behandelingen gedaan. 

Verbeteringen in Spierfunctie

Feb1

In bovenstaand screenshot is het effect te zien van de 1ste anale biofeedback en korte ES behandeling gelijk na de diagnose meting. Zichtbaar is de toename van de activiteit van de EAS.

Oefenen van awareness van de MVC (snelle contracties): beginnen met een langere pauzetijd tussen de contracties om snelheid met zachte of lage contracties oefenen om vervolgens in kracht op te bouwen. Daarna kun je de pauzetijd weer verkorten.

 

Feb3  Feb2

 

   1e behandeling                                                                      3e behandeling

Zichtbaar is de toename van de EMG activiteit tijdens MVC’s.

De duurkracht wordt geoefend met een contractietijd van 6 sec. Wanneer de patiënt deze 15 keer goed kan herhalen, wordt de contractietijd opgebouwd naar 10 seconden.

 

feb5  feb4

 

1e behandeling                                                                         3e behandeling

Zichtbaar is dat de EMG activiteit is toegenomen tijdens de Endurance contractie


Na 3 behandelingen Biofeedback gecombineerd met ES is er niet alleen duidelijk meer EMG-activiteit in de EAS maar ook in de rest van de bekkenbodemmusculatuur.

feb6

Screenshot MVC

feb8    feb7

 

   1e behandeling                             3e behandeling 

Conclusie: Na 3 behandelingen is de spierfunctie van de bekkenbodem verbeterd en heeft de patiënt geen ontlastingsverlies meer. Het vaginale druk gevoel is verdwenen. Zij kan fecale aandrang beter opvangen en heeft voor haar gevoel meer grip op de bekkenbodem en haalt de wc zonder verlies. De biofeedback gaf haar betere informatie over de precieze uitvoering van de oefeningen. De ES heeft awareness gecreëerd hoe de EAS aan te spannen. Dit lukte niet met palpatie en manuele feedback. 

Hoe het MAPLe Grid uit te lezen

Uitleg grid

Contactformulier Stuur een e-mail

Algemene leveringsvoorwaarden Novuqare Pelvic Health B.V.

Privacy policy


Inloggen