Vrouw 80 jaar met fecale incontinentie

03/04/2020

Vrouw 80 jaar met fecale incontinentie.

Patiënt is een vrouw van 80 jaar (gravida: 0, partus: 0) die in verband met rugklachten (discopathie L3-4-5) 10 jaar geleden behandeld is middels een zenuwblokkade. Sindsdien heeft zij klachten van urine incontinentie en een paar maal per week fecale incontinentie met verminderd en soms geen aandrangsgevoel. De consistentie van de ontlasting is wisselend (BSS: 2-6). Zij gebruikt momenteel metamucyl. Zij is door de MDL arts doorverwezen voor bekkenfysiotherapie.

Anaal inwendig onderzoek

De tonus in rust is laag van zowel de EAS als de Puborectalis. Er is geen contractie van de EAS voelbaar. De liftbeweging is partieel en zij kan een contractie 3-4 sec vasthouden. Na enkele contracties is er een afname van de kracht tot zeer zwak.

Diagnostische anale EMG meting

Maart1

De rustwaarde lijkt, op anterior oppervlakkig na, niet abnormaal. Bij zowel de MVC (meer symmetrisch) als de Endurance zie je met name activiteit van de Puborectalis.

 Screenshots tijdens MVC en Endurance

maart3maart2

 

Figuur links: in de grafiek tijdens de MVC zie je een afname van de activiteit bij de opeenvolgende contracties. Tijdens de relaxatie tussen de contracties komt de activiteit terug naar de rustwaarde.  

Figuur rechts: in de grafiek tijdens de Endurance zie je de afname van activiteit gedurende de contractie. Het duurt even voordat de patiënt na het commando ontspan ook werkelijk kan ontspannen. De start van de contractie begint met een piek met een snelle afname van de activiteit die zie je vaak bij een zwakke spier.

In het Grid in beide screenshots is te zien dat de meeste activiteit zich bevindt rond de Puborectalis. De EAS vertoont alleen anterior enige activiteit.

Biofeedback Therapie

Maart4 

Na de diagnostische meting krijgt de patient de instructie de bekkenbodem rustig met toenemende kracht aan te spannen zodat de lijn in de grafiek schuin omhoog gaat. In het screenshot zie je in de grafiek de snelle afname van de activiteit (de lijn daalt weer).

Maart5  Maart6

In bovenstaande screenshots is te zien in de grafiek dat zij probeert de piek aan de start van de contractie te verminderen. Dit kost haar moeite. In de linker grafiek zie je 2 maal een twitch contractie, mogelijk omdat zij moeite moet doen op een andere manier aan te spannen en dat zij hier (nog) geen volledige controle over heeft.

Maart7

 

Na enkele aanspanning verhoogt de rustwaarde. Zij krijgt de instructie na elke contractie de tijd te nemen goed te ontspannen en ook eerst haar buik en bilspieren te ontspannen voordat ze de bekkenbodem opnieuw aanspant.

In alle screenshots is te zien dat er mn activiteit is van de Puborectalis en dat er weinig activiteit in de EAS is.  Ook bij de instructie de anus samen te knijpen verhoogd de activiteit in ring 5 en 6 niet.

Electrostimulatie

Doel: awareness van de contractie van de EAS. Instructie tijdens ES: voel de locatie van de prikkel, dat is de kringspier, na enkele contracties: probeer mee aan te spannen op de plek van de prikkel als je hem voelt. Niet te hard aanspannen en probeer de bekkenbodemspier samen te knijpen en niet intrekken.

Electrostimulatie settings: ring 5-6, 35 Hz, 300µsec, fade in/out 2 sec, hold 4 sec, 15 cycli.

Biofeedback (na ES) 

Maart8

In de grafiek kun je zien dat zij de contractie nog steeds start met een piek. Bij de tweede contractie krijgt ze de instructie eerst de anus samen te knijpen en dan de “hele” bekkenbodemspier naar binnen te trekken. Dit houdt ze beter vast. 

In het Grid kun je zien dat er nu meer activiteit van de EAS is.

In  de vervolg behandeling wordt de duur van de ES verlengd naar 45 cycli. De ES wordt altijd in combinatie gegeven met biofeedback ervoor en erna.

Resultaat

Maart9Maart10

Na 5 behandelingen ES en BFB is in het screenshot links in de grafiek is te zien dat zij nog steeds de neiging heeft de contractie te hard te starten. De relaxatie tussen de contracties (MVC en Endurance) is verbeterd. In het screenshot rechts is in de grafiek is te zien dat de activiteit van de achtereenvolgende contracties minder daalt, dat de contracties beter uitvoerbaar zijn binnen de 3 seconden

In de Grids van beide screenshots is te zien dat de activiteit in de EAS is toegenomen. Zij kan beter voelen hoe ze de EAS kan oefenen en hoe ze de Puborectalis oefent. Ze voelt beter het verschil in “sluiten en liften” en het in diep en oppervlakkig.

Conclusie

Ondanks haar leeftijd is de spierfunctie van de bekkenbodemmusculatuur verbeterd. De ES heeft geholpen grip te krijgen op de EAS. De urine incontinentie en met name de fecale incontinentie zijn verminderd (1-2 maal per week) maar niet geheel over. Zij kan veel vaker de toilet halen zonder verlies van ontlasting. Zij is blij dat zij heeft besloten tot een behandeling met biofeedback het heeft haar meer inzicht en spiergevoel gegeven zodat zij beter zelfstandig verder kan oefenen.

 

Hoe het MAPLe Grid uit te lezen

Grid explanation NL V1.0

 

 

 

 

Contactformulier Stuur een e-mail

Algemene leveringsvoorwaarden Novuqare Pelvic Health B.V.

Novuqare Hospital Equipment B.V.  algemene Voorwaarden

Novuqare Hospital Equipment B.V. General conditions Sales and Supply

Privacy policy

Werken bij Novuqare


Inloggen