Mannelijke veertigplusser kampt met urineverlies

11/09/2015

Een op de tien Nederlandse mannen van 40 jaar en ouder kampt met ongewenst urineverlies of bijkomende problemen, zo blijkt uit recent onderzoek onder ruim 500 Nederlandse mannen.

Oorzaken
Van de respondenten die aangaven urineverlies te ervaren, geeft bijna de helft (49 procent) aan dat dit minimaal dagelijks is of zelfs meerdere keren per dag. Nog eens 31 procent spreekt van een aantal keren per week. 5 procent van deze groep verliest per keer een straaltje urine tot ongeveer een espressokopje vol.

Nadruppelen na toiletbezoek is het grootste probleem, dit komt voor bij 66 procent van de respondenten. Urineverlies bij hoge nood staat op de tweede plaats met 32 procent en 11 procent verliest urine bij niezen of hoesten. Uit internationaal onderzoek is bekend dat 30 procent van het ongewenste urineverlies wordt veroorzaakt door prostaat- of andere medische problemen. Dat betekent dat ook mannen zonder dat er sprake is van een medische oorzaak ongewenst urineverlies ervaren.

Taboe en schaamte
Ongewenst urineverlies blijkt nog steeds een taboeonderwerp. 36 procent van de mannen voelt zich oud door ongewenst urineverlies, 21 procent schaamt zich ervoor en 17 procent voelt zich onzeker. Dat het onderwerp gevoelig ligt, blijkt ook uit de oplossingen die Nederlandse mannen bedenken om het druppelen of lekken niet te laten opvallen. Ruim 18 procent gebruikt wc-papier om de penis of in de onderbroek. Daarnaast geven veel mannen aan vaker naar het toilet te gaan, extra aandacht te besteden aan het nadruppelen en afdrogen en vaker van ondergoed te wisselen. 10 procent heeft altijd een reserve-onderbroek bij zich.

man bij meer afbeeldingSlechts 7 procent gebruikt speciale beschermingsproducten voor mannen. Andere oplossingen die genoemd worden zijn het gebruik van maandverband of inlegkruisjes, het aantrekken van meerdere onderbroeken over elkaar of het gebruik van een washandje of boterhamzakje.


Het onderzoek werd in mei 2015 uitgevoerd onder 509 Nederlandse mannen, door PanelWizard.

Contactformulier Stuur een e-mail

Algemene leveringsvoorwaarden Novuqare Pelvic Health B.V.

Privacy policy


Inloggen