MAPLe, de slimste onder de EMG's

16/06/2015

Artikel 'Product Belicht' uit de B-wijzer. De B-Wijzer is het informatiemagazine van de Stichting Bekkenbodem Patiënten. Zie het volledige artikel hier.

Door Nynke Feenstra

Het nieuwe EMG-apparaat MAPLe heeft een probe die in de vagina of anus op 24 punten de activiteit van bekkenbodemspieren registreert. Hierdoor wordt het stellen van een diagnose preciezer en de behandeling gerichter, stelt leverancier Novuqure. Een van de eerste bekkenfysiotherapeuten die met de MAPLe werken is Judith Jesterhoudt. Zij is verbonden aan Bekkenexpertisecentrum PelvicMotion in Naarden. Wat zijn de ervaringen met MAPLe tot nu toe?

 U werkt sinds november 2014 met MAPLe. Hoeveel patiënten heeft u er inmiddels mee behandeld?

“Mijn collega en ik hebben hem bij ongeveer 40 patiënten ingezet. We werkten al niet meer met de standaard EMG-apparatuur, omdat die slechts een gemiddelde spieractiviteit van de hele bekkenbodem meet en daar konden we niets mee. We waren overgestapt op echografie. MAPLe is een enorme verbetering. Ik kan nu precies zien welke spierlaag overactief is en welk stukje spier nauwelijks iets doet.“

 Heeft u al gemerkt dat je met de MAPLe betere resultaten boekt?

“Nog niet bij alle bekkendisfuncties, maar bij patiënten met stuitpijn bijvoorbeeld wel. Na een bevalling ontstaat die klacht weleens en de huisarts of de bedrijfsarts kan bij lichamelijk onderzoek niks vinden. Bij stuitpijn brengen we de probe anaal in. Ik had een patiënt met stuitpijn bij wie niets afwijkends te zien was zolang zij op de behandelbank lag. Maar zodra zij ging staan of op een stoel plaatsnam, kwam de pijn. Op de iPad zagen we de diepste ring in het achterste kwadrant (zie afbeelding 2) zwart worden. Dit betekent dat er door de spieren coccygeus en levator ani enorm aan het stuitje werd getrokken. Op het beeldscherm liet ik de patiënt zien wat er in haar bekkenbodem gebeurde, dat geeft inzicht. Met elektrostimulatie kon ik bovendien laten voelen waar dat stukje spier zit dat ze los moet laten. Zo ontdekte de patiënt hoe ze die spier kon loslaten. Ter ondersteuning kreeg zij ontspannende elektrostimulatie met de MAPLe waardoor de pijn verminderde.”

 Volgens de leverancier, Novuqare, is de behandeling van een overactieve blaas door de MAPLe  significant verbetert. Is dat ook jullie ervaring?

“Wij hebben tot nu toe vijf patiënten met een overactieve blaas met de MAPLe behandeld. Je kunt de probe zó draaien dat de urethra precies tussen twee elektroden komt te liggen. Als je met alleen die twee elektroden het gebied rond de urethra stimuleert, kalmeren de zenuwstructuren die de prikkel ‘ik moet plassen’ naar de hersenen doorgeven. Al na drie of vier behandelingen hadden deze vijf patiënten veel minder aandrang. Het vervelende gevoel was over.”

 Heeft u ook zulke goede resultaten met de behandeling van incontinentieklachten?

“Incontinentie is ingewikkelder. Bij een patiënt die incontinent was van ontlasting zagen we bijvoorbeeld op de MAPLe dat de diepere spierlagen te hard werkten en dat de binnenste kringspier van de anus bijna niks deed. Wat was nou precies het probleem? Drukten die diepere spierlagen de ontlasting naar buiten? Of zat het probleem in de zwakke kringspier? Dan kom je voor de vraag te staan wat beter is: eerst de binnenste kringspier versterken en daarna werken aan ontspanning van de diepere spierlagen? Of andersom? Dat is nieuw. De MAPLe zet je als therapeut aan het nadenken: wat ben ik aan het doen? De patiënt moet ook met de informatie die je hem of haar via de MAPLe geeft, overweg kunnen. Wat betreft incontinentieklachten zijn wij dus nog aan het uitzoeken wat we met de nieuwe informatie kunnen. Ik zie de MAPLe als een enorme verrijking van ons vak.”

De MAPLe-probe

MAPLe probe

 

 

 

 

De MAPLe-probe heeft de vorm van een lange tampon. Deze wordt tijdens de bekkenfysiotherapie in de vagina of de anus ingebracht. In de MAPLe-probe zitten zowel voor, achter, links als rechts elektrodes die de spieractiviteit registreren. Er wordt niet alleen rondom gemeten, maar ook van beneden naar boven. In totaal wordt dus op 24 plekken gemeten. 

Het lezen van de meetresultaten 

MAPLe mvc

De meetresultaten worden op een iPad op twee manieren in  beeld gebracht. Met  een  lijn en met cirkels. De vier  kwadranten representeren de voor-, achter-, linker- en  rechterkant van het onderlichaam. Je kijkt als het ware door  een  trechter. Welke  gedeeltes van de bekkenbodemspieren  zijn actief of inactief? Zwart is zeer actief.  Voor de      grijswaarden geldt; hoe lichter, hoe minder actief.  

 

 

 

 

Contactformulier Stuur een e-mail

Algemene leveringsvoorwaarden Novuqare Pelvic Health B.V.

Novuqare Hospital Equipment B.V.  algemene Voorwaarden

Novuqare Hospital Equipment B.V. General conditions Sales and Supply

Privacy policy

Werken bij Novuqare


Inloggen