MAPLe effectief voor de overactieve blaas

25/11/2016

De MAPLe® is effectief voor de overactieve blaas

Het medisch tijdschrift Neurourology and Urodynamics heeft een onderzoek naar de behandeling van overactieve blaas (OAB) met de MAPLe gepubliceerd. De klinische studie onder 58 vrouwen met OAB toont aan dat de behandeling met de MAPLe effectief is en de klachten verhelpt of vermindert en de kwaliteit van leven verhoogt van deze patiënten.

De volledige publicatie kunt u vinden op de website van het tijdschrift. Hieronder vindt u het vertaalde abstract. 

Abstract
Doelen: De overactieve blaas (AOB) is gedefinieerd als aandrang, meestal samen met frequentie en nocturia, met of zonder aandrang urine-incontinentie. Biofeedback-assisted pelvic floor muscle therapy (BAPFMT) is een eerstelijns behandeloptie voor OAB. De doelen van deze studie waren om te bepalen wat de werkzaamheid en effectiviteit van BAPFMT op symptomen van OAB waren na negen weken behandeling en de veranderingen van de EMG-activiteit van de individuele bekkenbodemspieren, gemeten met de MAPLe.

Methodes: Patiënten werden gerandomiseerd en verdeeld in een interventiegroep die BAPFMT met de MAPLe ontving, en een controlegroep die alleen toiletinstructies en lifestyle-advies ontving. De Pelvic Floor inventories (PeLFIs), de King’s Health Questionnaire (KHQ), een mictiedagboek en een 24-uurs pad-test werden afgenomen en een vaginale EMG-registratie van de bekkenbodemspieren met de MAPLe werd uitgevoerd tijdens inclusie en na 9 weken opvolging om het effect van BAPFMT op klachten van OAB en kwaliteit van leven (QoL) inzichtelijk te maken.

Resultaten: 58 patiënten werden geïncludeerd. De PeLFIs, KHQ, mictiedagboek en 24-uurs pad-test lieten significante verbeteringen zien in de interventiegroep ten opzichte van de controlegroep op het gebied van OAB-gerelateerde klachten en QoL. EMG-activiteit liet significante verbeteringen zien voor specifieke individuele spieren aan verschillende zijdes en dieptes voor rust, maximale kracht (MVC) en duurkracht (endurance).

Conclusies: EMG BAPFMT is effectief voor vrouwen met OAB. Het vermindert symptomen en klachten van OAB significant en verhoogt de QoL voor de patiënten. Daarnaast toont de studie aan dat veranderingen in de EMG-activiteit van individuele spieren, gemeten met de MAPLe, relevant zijn en gekoppeld kunnen worden aan de vermindering van klachten.

Contactformulier Stuur een e-mail

Algemene leveringsvoorwaarden Novuqare Pelvic Health B.V.

Novuqare Hospital Equipment B.V.  algemene Voorwaarden

Novuqare Hospital Equipment B.V. General conditions Sales and Supply

Privacy policy

Werken bij Novuqare


Inloggen