Plasklachten voor Nederlanders nog altijd taboe

18/09/2015

Drie kwart van de volwassen Nederlanders heeft weleens plasproblemen. De meest voorkomende klachten zijn veel (in de nacht) moeten plassen, een sterke aandrang hebben tot plassen en incontinentie. Toch zijn deze klachten nog steeds moeilijk bespreekbaar. Mantelzorgers lijken het taboe echter ronduit te doorbreken; 63 procent praat er gewoon over met de persoon die ze verzorgen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van de Continentie Stichting Nederland (CSN) onder 1.220 Nederlanders (uitgevoerd door marktonderzoeksbureau GfK) in het kader van de tweede editie van de Nationale Plasdag op 17 september 2015. 

 “Plasproblemen kunnen een sterke invloed hebben op het dagelijks leven. Toch wordt hier niet of nauwelijks over gesproken. En dat terwijl klachten als vaak (in de nacht) moeten plassen en incontinentie te behandelen zijn door leefstijladviezen, medicijnen, fysiotherapie en in het uiterste geval een operatie”, constateert professor dr. Ruud Bosch, uroloog bij UMC Utrecht en voorzitter van CSN. Bosch adviseert mensen die plasklachten hebben dan ook om de plastest te doen op kleineboodschap.nl. “Wanneer u veel last hebt van de plasklachten, overweeg dan om naar de huisarts te gaan”, aldus Bosch.

Mantelzorger doorbreekt taboe

Het ondervinden van ongemakken tijdens het plassen is een weinig besproken topic onder Nederlanders. Net als in 2014 geeft de meerderheid (60%) aan dat het een taboe betreft. Uit het onderzoek van GfK blijkt ook dat mensen met plasproblemen voornamelijk hun partner hierover in vertrouwen nemen (55%). Ten opzichte van vorig jaar blijken ook meer mensen zich te wenden tot hun huisarts (van 32% naar 38%). Familie en vrienden worden minder snel in vertrouwen genomen; slechts een kwart zou overwegen plasklachten met hen te bespreken. Mantelzorgers, volgens het CBS ruim 2 miljoen in Nederland, lijken het taboe echter ronduit te doorbreken. Wanneer de mantelzorger te maken heeft met plasklachten bij de verzorging van een hulpbehoevende naaste, praat 63% hier gewoon over met de persoon die ze verzorgen. Nog eens een derde probeert het onderwerp bespreekbaar te maken, maar slaagt er niet in een gesprek met de verzorgde over plasklachten te hebben. Daarnaast gaat ruim een kwart van de mantelzorgers actief op zoek naar een oplossing voor plasklachten en laat de patiënt bijvoorbeeld oefeningen doen.

Meest voorkomende plasproblemen

Onderstaande plasklachten kwamen het afgelopen jaar het meeste voor:

Plassen is privé

Waarom praat een groot deel van de Nederlandse bevolking niet graag over plasproblemen? Het heeft wellicht te maken met het intieme karakter van een toiletbezoek. Plassen is een privéaangelegenheid, zo blijkt eveneens uit het onderzoek van de Continentie Stichting Nederland. Bijna 3 op de 10 Nederlanders wil zelfs zijn/haar partner niet in de buurt hebben bij het plassen. Ook vindt 13% van de ondervraagden het ongemakkelijk wanneer hun kleine boodschap hoorbaar is voor anderen. De meest gênante plaservaring is voor bijna een derde van de ondervraagden wanneer iemand de wc-deur opent tijdens het plassen.

Bron: http://www.continentie-stichting.nl/nieuws

 

Contactformulier Stuur een e-mail

Algemene leveringsvoorwaarden Novuqare Pelvic Health B.V.

Privacy policy


Inloggen