Symposium DBC Maastricht

01/07/2016

Op donderdag 23 en vrijdag 24 juni was Novuqare aanwezig bij het Symposium Disturbed Bladder Control in Maastricht. Het was een interessante bijeenkomst met belangrijke, internationale sprekers zoals dr. Palma uit Brazilië, dr. Swift uit Amerika en dr. Digesu uit Italië. 

dbc symposium

Het congres was georganiseerd door het Pelvic care Center en Abafi uit Maastricht. Het onderwerp was onder- en overactiviteit van de blaas. Vragen die sprekers probeerden te beantwoorden waren onder andere: “Hoe kan dit het beste gediagnosticeerd worden?” en “Wat is de beste behandeling?”.

Tijdens de lezingen kwam naar voren dat Overactive Bladder Syndrome (OAB) wordt gediagnosticeerd door middel van uitsluiting.

Er is vrijwel altijd een klacht van Urgency bij OAB, want het betreft een gevoelsprobleem.

De eerste behandeloptie voor OAB is bekkenfysiotherapie. Daarbij moet worden opgelet dat er niet verkeerd wordt getraind, want een overactieve blaas en een onderactieve blaas (UAB) liggen dicht bij elkaar. Dus als iemand UAB heeft en te veel aanspanning traint, kan dit resulteren in OAB.

PTNS werkt alleen bij lichte vormen van OAB en heeft als nadeel dat er onderhoudstherapie moet worden gegeven. Daarnaast is therapietrouw een groot probleem.

Een Sacraal Neuro Stimulatie (SNS)-implantaat, zoals Interstim van Medtronic, is volgens dr. Philip Van Kerrebroeck de Rolls Royce onder de behandelingen voor de zware gevallen. Botox is ook een optie, maar deze behandeling moet met regelmaat herhaald worden en is na 5 jaar duurder dan SNS.

Naast interessante lezingen was er een interessante workshop door dr. Palma, waarin hij met behulp van 3D-modellen de anatomie op speciale wijze liet zien. De deelnemers mochten aan het eind van de workshop de modellen zelf weer in elkaar zetten.

Om de bezoekers van het congres ook tijdens de pauzes uit te dagen, had Novuqare een prijsvraag uitgeschreven waarbij de deelnemers de casus en de gewenste behandeling moesten raden aan de hand van een screenshot van het MAPLe grid. Uit de goede antwoorden werden aan het eind van de dag twee gelukkige winnaars getrokken. Wij feliciteren hen van harte met het boek “Birth Day” van Lieve Blancquaert!

boek

 

Contactformulier Stuur een e-mail

Algemene leveringsvoorwaarden Novuqare Pelvic Health B.V.

Privacy policy


Inloggen