Terugblik Shit voor de huisarts congres

17/02/2017

Op vrijdag 27 januari 2017 organiseerde het Bekken en Bekkenbodem Zorgcentrum Leeuwarden een interessant lustrumcongres over defecatieproblematiek en proctologie van jong tot oud. Het congres werd bijgewoond door huisartsen, medisch specialisten, bekkenfysiotherapeuten en andere zorgaanbieders.

Binnen de Nederlandse bevolking hebben de defecatieproblematiek en proctologische klachten een enorme omvang en impact op het dagelijks leven van de individuele patiënt. Een groot deel van de mensen met defecatieproblemen praat er met niemand over. Zo is obstipatie een veel voorkomende klacht bij kinderen; dit komt bij 0,7-30% van de kinderen voor. Bij jongvolwassenen is de prevalentie zelfs hoger. Een ander voorbeeld is het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS); 20% van de Nederlandse bevolking heeft hier last van. 

Tijdens dit congres werd meer inzicht gegeven in de ontwikkelingen op het gebied van diagnostiek en behandeling van defecatieproblematiek en er was aandacht voor het belang van een multidisciplinaire aanpak.

In de ochtend waren er interessante lezingen van o.a. Jenneke Kalkdijk, Dr. H.J.A. Jebbink, MDL-arts van het Medisch Centrum Leeuwarden, en Dr. P.M.A. Broens, chirurg en Hoofd Anorectaal Functie Centrum UMCG. Dr. Broens gaf een boeiende presentatie over de laatste inzichten op het gebied van fecale incontinentie. Meer informatie hierover is binnenkort te vinden op www.afcg.nl

In de middag was er een keuzeprogramma met drie workshops, waaronder een sessie over het belang van goede biofeedback (met de MAPLe) in de behandeling van defecatieproblematiek. Petra Voorham gaf een presentatie over de validiteit van meten. Jenneke Kalkdijk liet m.b.v. casuïstiek zien wat de meerwaarde van de MAPLe is voor de patiënt, de bekkenfysiotherapeut en de chirurg. 

De bezoekers gingen met veel inspiratie en nieuwe inzichten naar huis dankzij dit prachtige initiatief van Bekken en Bekkenbodem Zorgcentrum Leeuwarden.

Contactformulier Stuur een e-mail

Algemene leveringsvoorwaarden Novuqare Pelvic Health B.V.

Novuqare Hospital Equipment B.V.  algemene Voorwaarden

Novuqare Hospital Equipment B.V. General conditions Sales and Supply

Privacy policy

Werken bij Novuqare


Inloggen